Zoeken

Wat is jouw plek? Uit welk nest kom jij?


Je denkt vast nu, mijn plek? Die ken ik toch al lang, mijn plek is hier, thuis op de bank of op mijn werk, daar waar ik nu ben. Ja oké, maar wat doe jij allemaal op die plek? En hoe doe je dat allemaal. Hoe voer jij je rol uit als ouder, partner, werknemer enz? Ben jij bijvoorbeeld iemand die graag voor iedereen zorgt en altijd voor iedereen klaar staat, niks is jou te gek? Jouw manier van leven en het vervullen van jouw rol als ouder, partner en werkgever is ontstaan uit de plek die je vroeger in het gezin thuis hebt ingenomen. Het 'nest' waar jij bent opgegroeid heeft een grote invloed op hoe jij je nu voelt.

Hoe het "hoort" "Zo doen wij dat hier, je hoort naar mij te luisteren en doe wat ik zeg". Een uitspraak die je ouders wellicht wel eens tegen je gezegd hebben vroeger. Misschien was het bij jou thuis wel heel gewoon dat je hard moest werken, goede cijfers moest halen en altijd moest meehelpen en zorgen voor iedereen. Als kind ben je heel loyaal naar je ouders en doe je wat er gezegd en van je verwacht wordt. Mag je niet boos of verdrietig zijn? Dan laat je dat toch vooral niet zien en doe je net alsof je altijd vrolijk bent....Want dan hoor je erbij en doe je het in hun ogen goed. Maar in een ander gezin hebben ze weer andere normen en waarden. Daar kan iets wat jij altijd doet misschien wel heel stom zijn in hun ogen. En zo krijg je allemaal opvattingen over goed en fout. 

Goed of fout? Tja, wat is nou goed en wat is nou fout? Er bestaat naar mijn idee geen goed of fout. Het is dan ook maar net door welke bril van afkomst je het bekijkt. Iedereen heeft eigen normen en waarden meegekregen. Ook binnen families kunnen (on)bewust oordelen over elkaar gevormd worden. Dit kan zorgen voor een verstrikking in het familie systeem. Bij een verstrikking in het familiesysteem, sta jij niet meer op de juiste plek. Je voelt je niet fijn zoals het in jouw leven gaat. Veel persoonlijke problemen, relatieproblemen en levensvragen vinden de oorzaak in een verstrikkingen in het familiesysteem. Dit gaat onbewust, je ziet dit vaak zelf niet. Door welke bril kijk jij naar jouw familie en wat zie je dan?

Als je blijft doen wat je altijd al deed Door "trouw" te zijn aan je ouders hoorde je erbij, kreeg je aandacht en werd je gezien en gehoord. Dus logisch dat wat je blijft doen wat je altijd al deed. Maar ja, dan krijg je ook wat je altijd al kreeg. Je luistert nu nog steeds wat vroeger "thuis" wel en niet mocht. Mocht je niet verdrietig zijn? Dan laat je vooral je verdriet en je tranen niet zien. Maar wat nou als iemand in jouw ogen jou pijn doet? Hoe ga jij daar mee om? Bij pijn hoort toch verdriet?  Maar omdat jij thuis altijd sterk en flink moest zijn laat je niet snel zien dat je eigenlijk verdrietig en niet tevreden bent. Je reageert dan ook vaak op zulke momenten anders dan je eigenlijk zou willen. Een boze aanval naar je kind of partner bijvoorbeeld....

Kom eens uit je nest Doordat je iets doet wat je eigenlijk niet wilt, of vroeger niet mocht, negeer je eigenlijk je eigen behoeften. Je leeft nog steeds volgens de normen en waarden van jouw ouders, maar passen die ook bij jou? Misschien heb je anderen weleens horen zeggen dat je veel op je moeder of vader lijkt. Wil je dat eigenlijk wel? Kijk nog eens goed naar jouw nest, welke normen en waarden heb jij van huis uit meegekregen? Wat was bij jullie thuis vroeger "gewoon" en in hoeverre doe je dit nog steeds? 

Om iets nieuws te veranderen, moet je soms je 'nest' uit. Net als een vogel die als ze oud genoeg zijn op ontdekking gaan. Op ontdekking, om te kijken wat jij echt wilt en wat jouw echte plek is.  Om te weten wat jouw echte plek is, een plek die voor jou fijn voelt, moet je eerste weten welke plek jij vroeger thuis hebt ingenomen. Pas als je ziet wat er speelt in jouw familiesysteem, kan jij zo vrij zijn als een vogel. Betekend dit dan dat je los moet komen van je familie?? Neee, helemaal niet juist. Je familie blijft je familie, je ouders hebben jou het leven gegeven, daar moet je zuinig en dankbaar op zijn. Ik zie juist dat familiebanden sterker worden wanneer je op je 'plek' in het familiesysteem gaat staan. Meer rust, voldoening en verbinding met jezelf en je familie. Maar, dan moet je wel voor uit je nest komen en de vrije vogel willen zijn. Ik help je graag jouw plek te (her)ontdekken. Middels een (her)ontdek je plek sessie komen we er snel achter wat voor vrije vogel jij wilt zijn en wat jou tegenhoud om het leven te leven zoals jij zou willen. 

Blijf jij veilig in je oude vertrouwde nest of wil je loskomen, gaan stralen en als een vrije vogel op ontdekking? Ik vlieg graag met je mee uit je nest, dan kunnen we samen op ontdekking!

Liefs,

Leonie Olthof-Verkerk Intuitief Coach info@coachpraktijkleonie.nl 06-12164672 www.coachpraktijkleonie.nl

116 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Twijfel je of mijn coaching en/of massages voor jou geschikt zijn of heb je een vraag of opmerking?  Laat het me weten en ik neem z.s.m contact met je op.

Contact

Coachpraktijk Leonie

Eerbeekseweg 21

7371 CB Loenen (Gelderland)
 

info@coachpraktijkleonie.nl

Tel: 06-12164672

KVK: 71232451

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon

Naam *

Email *

Telefoon *

Onderwerp

Bericht *