Zoeken

Vraagt jouw kind ook veel (negatieve) aandacht?

Bijgewerkt: 9 aug 2018

Kinderen vragen om aandacht. Ja dat is zo, en daar is ook niks mis mee, integendeel. Genoeg liefde en aandacht geven aan je kind wil iedere ouder maar, je wilt niet dat je kind de hele dag aandacht vraagt, je wilt ook nog tijd voor jezelf. Echter sommige kinderen vragen erg veel aandacht. Of vragen op een zo'n negatieve manier aandacht dat je er geïrriteerd van raakt. Wat kun je daar aan doen?


Kinderen vragen aandacht omdat ze gezien willen worden. Net als wij allemaal. Dat is een basisbehoefte. En soms krijgen ze die aandacht niet. Of ze krijgen de verkeerde aandacht. Wat belangrijk is bij aandacht geven is dat je echte aandacht geeft. En daarmee bedoel ik dat je er ook letterlijk met je aandacht erbij bent.


En daar zit vaak het probleem. We zijn allemaal druk met onze eigen dingen die onze gedachten opeisen. We zijn allemaal druk en er spelen van allerlei andere zaken door ons hoofd die de aandacht opeisen. Dat kunnen alle daagse dingen zijn zoals je boodschappenlijstje of andere dingen die je nog moet doen. Er kunnen echter ook andere zaken zijn die je momenteel echt bezig houden, bijvoorbeeld iets op je werk of een belangrijke keuze die je moet maken, dan is het moeilijk om onze aandacht daar vandaan te houden. Ook al reageren we op wat er gebeurt in onze omgeving, toch blijft een deel van onze aandacht vaak bij onze gedachten. Je bent dan niet helemaal aanwezig en hebt niet de volle aandacht voor je kind.

We kennen het allemaal wel. Dat je maar met een half oor luistert. Dat je er niet helemaal met je aandacht erbij bent. Je kind merkt dat ook en gaat juist nog meer aandacht vragen d.m.v zeuren of een andere manier. Doordat jij er niet helemaal met je aandacht bij bent, kan het aandacht vragen van een kind al gauw als gedram en als irritant ervaren worden.


Als een kind niet die aandacht krijgt die hij nodig heeft, is zijn behoefte dus niet bevredigd. En zal hij onbewust doorgaan met aandacht vragen. Vaak wordt dat dan als een negatieve manier van aandacht vragen bestempeld. Maar een kind is zich daar lang niet altijd van bewust. Het zijn gewoon pogingen om alsnog de aandacht te krijgen die het wil. De juiste aandacht. Echte aandacht. En een reactie, waardoor hij zich begrepen voelt.


Als je kind een keer drammerig overkomt, of als je vindt dat hij op een negatieve manier aandacht vraagt, dan zou je jezelf eens kunnen afvragen: waar heeft mijn kind behoefte aan. Op welke manier kan ik hem de aandacht geven die hij nodig heeft? Weet ik wat hem bezighoudt, heb ik het wel opgepikt? Of was ik op het moment dat mijn aandacht nodig was net even ergens anders met mijn gedachten? Als je achter de behoefte komt van het (negatieve) aandacht vragen van je kind, zou het aandacht vragen en jouw irritatie verdwijnen.


Het is heel menselijk als een kind wel eens (negatieve) aandacht vraagt. Je hoeft je dus ook niet schuldig te voelen. Het is echter wel vervelend als het niet verdwijnt en jij niet volop kunt genieten van het ouderschap. Het zou daarom wel eens fijn en zinvol zijn om je er eens van bewust te worden hoe het werkt. En te oefenen met echte aandacht geven. Je zult merken, dat als de behoefte aan echte aandacht bevredigd is, je kind al gauw weer lekker zelf bezig kan. Zonder jouw aandacht. Dan heb jij dus ook meer tijd voor jezelf!


Uit onderzoek blijkt dat als iemand ons liefdevol aanraakt, we hersendelen ontwikkelen die ervoor zorgen dat we vertrouwen kunnen opbouwen in onszelf en in anderen om ons heen. Speciaal voor jou, om te oefenen met echte aandacht geven aan je kind, heb ik de workshop ouder-kind massage ontwikkelt. Tijdens deze workshop gaat het niet om de kunst zo goed mogelijk te masseren maar de aandacht tussen jou en je kind staan centraal. Het versterkt de band tussen ouder en kind en werkt voor beiden erg ontspannend. Lees hier meer over de workshop ouder-kind massage spelenderwijs: https://www.coachpraktijkleonie.nl/events/ouder-kind-massage-spelenderwijs-6


Of wil je liever gelijk aan de slag en de behoefte van het negatieve gedrag van je kind achterhalen. Ik werk bij mijn coaching veel met spiegelcoaching . Tijdens een spiegelcoach sessie keer je terug naar liefde... voor jezelf en je kind. Je ziet de boodschap van je kind en kan hem vervolgens geven wat hij of zij nodig heeft. Zodat jij weer volop kunt genieten van het ouderschap. Wil je weten of een spiegelcoachsessie iets voor jou is? Vraag een gratis inspiratiesessie aan: https://www.coachpraktijkleonie.nl/gratis-1

1,184 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven