Zoeken

Op dezelfde manier doorleven hield ik niet vol


Je wilt zo snel mogelijk de draad weer oppakken, verder met jouw oude vertrouwde leventje. Je gaat gewoon weer verder waar je gebleven was want een kind opvoeden doe je er zo eventjes bij. En dat er iemand ziek of overleden is in je familie, dat is erg vervelend maar we moeten door. Maar wellicht merk je al wel dat jouw leven na een ingrijpende gebeurtenis nooit meer hetzelfde is. Je energie is ver te zoeken.

Zelf heb ik ook behoorlijk wat energie ingeleverd. Ik verwacht zelfs dat mijn energie niveau nooit meer zou worden als voor de ingrijpende gebeurtenissen. In het begin vond ik dat heel frustrerend, ik wilde alles blijven doen wat ik daarvoor ook deed. Niet inzien dat het mij eigenlijk alleen maar verder uitputte. Vervelende gebeurtenissen kosten nou eenmaal veel energie. Ik moest afscheid nemen van mijn oude leven om voorruit te kunnen en deze stressvolle situatie vol te kunnen houden. Ik nam daarom wat rigoureuze maatregelen.


Ban de energievreters In stressvolle periodes moet je extra zuinig zijn op je energie. De emoties die bij de veranderingen komen kijken kosten onbewust al heel veel energie. Daarnaast moet je ook nog jezelf en gezin draaiende houden en misschien moet je tussendoor ook nog naar je werk. Ik besloot keuzes te maken, hoe lastig ik het ook vond ik moest met dingen gaan stoppen. Om inzicht te krijgen in mijn energievreters, maakte ik een overzicht van activiteiten die mij het meeste energie kostte. Dit waren meestal de activiteiten die ik niet leuk vond. Zoals het huishouden maar, ik kwam er ook achter dat mijn werk niet meer paste bij de huidige situatie. Ik moest elke dag ver reizen en kwam moe thuis. Daardoor had ik geen energie meer om voor mijn partner en kind te zorgen. Ik kon hierdoor niet de moeder en partner zijn die ik wilde.


Sociale contacten Voor het ongeval van mijn man had ik een grote kring van sociale contacten. Op het moment dat ik leuke dingen deed met vrienden, werd ik altijd gelukkig. Ik nam daarin ook vaak het initiatief, echter had ik in de stressvolle periode mijn handen vol aan mijzelf. Tijd en zin om met mensen af te spreken was er niet. Het gevolg was dat het bij een aantal ‘vriendinnen’ akelig stil bleef. Het contact bleef uit, in het begin deed mij dit behoorlijk verdriet. Nu zie ik in dat je pas je vrienden leert kennen als je ze echt nodig hebt. Een ingrijpende gebeurtenis heeft er dus ook voor gezorgd dat ik gestopt ben met een grote groep sociale contacten. Mijn vrienden kring is een stuk kleiner geworden maar, ik ben blij met de mensen die ik nu om mij heen heb staan. Zij zijn er echt voor ons, goede vrienden die je steunen in goede en slechte tijden zijn goud waard.


Ontspanning In tijden dat we stress hebben en moe zijn, gaan we meestal stoppen met de dingen die voor ons gevoel het meeste tijd en energie kosten. Zoals sporten of leuke dingen doen of even wandelen. Er is zoveel nog te doen, hier heb je dan allemaal geen tijd voor. Toch is het goed om dit te blijven doen anders is de balans tussen in en ontspanning ver te zoeken.


Tip: Vraag in stressvolle periodes extra hulp voor bijvoorbeeld het huishouden of andere klusjes die je niet leuk vindt. Zo heb jij tijd over om écht te ontspannen. Besteed activiteiten aan mensen uit waarvan je weet dat ze het wel leuk vinden. Vrienden van ons koken heel graag en zeiden tegen ons, jullie komen vanavond bij ons eten. Ik was zo blij dat ze dit zei. Ze legde het ons niet op nee, ze bood het ons aan omdat ze voelde dat we dat nodig hadden. Mensen willen graag iets voor een ander doen. Als mensen tegen je vragen: ‘als ik wat voor je kan doen moet je het zeggen’. Dit is vaak heel vrijblijvend maar, geef maar eens aan waar je behoefte aan hebt, de mensen die echt voor je klaar staan zullen hier gehoor aan geven.


Kan je zo niet bedenken waarmee je zou kunnen stoppen of lukt het jou niet om te stoppen met bepaalde dingen? In een Ontdek Je Plek sessie kom je er snel achter wat jou weer meer rust en energie kan opleveren. In de maand April krijg jij nog eens 20% extra korting. Lees er hier alles over of reserveer snel jouw plek.

24 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven