Zoeken

Fases na een ingrijpende gebeurtenis

Als jouw leven door bijvoorbeeld een scheiding, ziekte, ongeval of overlijden in de familie op zijn kop staat is het meestal erg lastig om daarna 'het gewone leven' weer op te pakken.


Zit jij momenteel vanwege een ingrijpende gebeurtenis in een stressvolle periode?

Het kan je helpen om inzicht te krijgen in welke fase jij zit. Daarom geef ik je een handig overzicht met bijbehorende tips!


Fase 1: Schok

Je krijgt het nieuws te horen, wat een schok ineens staat de wereld voor jou op zijn kop. Het lijkt allemaal onwerkelijk, je voelt je verdoofd en beseft niet wat er gebeurd is. Dit kan toch niet waar zijn?


TIP:

Laat alles uit je handen vallen en doe hetgeen wat op dat moment belangrijk is. De rest komt later wel weer.


20-12-2013 de dag waarop ineens alles anders was....


Fase 2: Overleven

Na een tijdje gaat iedereen om je heen weer verder met leven maar jouw leven staat eigenlijk nog steeds stil, ineens is alles anders. Je probeert ook verder te gaan en doet je best om 'alle ballen hoog te houden'. Je zit in de overleef modus, je leven is door de ingrijpende gebeurtenis zo veranderd dat je als het ware leeft op de automatische piloot.


Aan mensen om jou heen geef je aan dat het allemaal wel goed gaat. Je bent immers sterk en gaat gewoon door. Er zijn ergere dingen toch? Je hebt een soort masker op en aan de buitenwereld wil je niet laten zien hoe het echt met je gaat. Je doet je best om in deze stressvolle periode te overleven. Dit is een logische reactie als je in de overleef stand zit.

Je probeert jezelf als het ware te beschermen tegen de negatieve gevolgen van de verandering die de ingrijpende gebeurtenis in jouw leven met zich meebrengt.


Deze fase kunnen sommige mensen heel lang vol houden met als gevolg dat ze zichzelf langzaam kwijt raken, zich uitgeput en niet gelukkig voelen. Met soms zelfs een burn out of andere lichamelijke klachten als gevolg.


TIP:

Praat er over met mensen uit jouw omgeving, wees eerlijk naar de buitenwereld en doe NIET net alsof er niks aan de hand is. Vaak is de omgeving bezorgd om je, mensen die je echt goed kennen zien vaak wel hoe het echt met je gaat.


Fase 3: Bewustwording

Langzaam aan merk je dat het geen zin heeft om net te doen alsof alles goed gaat. Je bent moe en voelt je niet gelukkig op de manier hoe jij leven nu gaat. Je herkent jezelf niet meer, en mist de 'oude energieke ik'. Je bent je bewust dat op deze manier doorleven niet meer kan. Het maakt meer kapot dan je lief is, het gaat ten kostte van je gezondheid en je relaties.


Je beseft je dat het anders moet maar hoe moet je nu verder? Om weer grip te krijgen in deze situatie heb je al van alles geprobeerd, je hebt zelfs alle 'goedbedoelde adviezen' van je omgeving hebt opgevolgd. Op dezelfde manier doorleven werkt niet maar wat dan wel? In deze fase besluit je om professionele hulp te zoeken. Je wilt weer verder met je leven op een manier waar jij wel gelukkig van wordt.


Tip:

Sta eens wat vaker stil hoe het echt met je gaat. Zet je trots opzij en vraag op tijd hulp voordat je klachten krijgt of erger voordat er nog een ingrijpende gebeurtenis gebeurt om jou wakker te schudden.


Fase 4: écht leven

Door de professionele hulp die jij hebt ingeschakeld, zie je steeds beter wat er bij jou speelt en waarom het niet lukte om dit zelf te veranderen. Je begint jezelf weer terug te vinden en ziet weer mogelijkheden. Er ontstaat weer rust en je krijgt weer meer energie. Je begint jouw leven weer terug te krijgen. Jouw ervaringen van de ingrijpende gebeurtenis neem je mee in jouw 'nieuwe leven'. De situatie heeft er zelfs voor gezorgd dat je een beter leven creëert dan voor de ingrijpende gebeurtenis, je wilt dan ook niet meer terug naar jouw leven van voor die tijd.


TIP:

Zoek een professionele hulp waar je echt een klik mee voelt en die jou echt begrijpt. Laat je niet mensen aanpraten of doorverwijzen, kies diegene waar jij je goed bij voelt. Het resultaat zou dan ook het beste zijn.


'VAN OVERLEVEN NAAR ECHT LEVEN' het is écht mogelijk als jij maar tijdig hulp inschakelt.

Ben jij er klaar voor om de stap van overleven naar écht leven te zetten?


Ik help je graag middels een GRATIS INZICHT GESPREK.

Als ervaringsdeskundige weet ik wat jij doormaakt. In dit gesprek krijg jij inzicht hoe jij van Overleven naar écht leven gaat en blijvende rust kan vinden. Doordat je inzichten over jezelf krijgt, heb je na het inzicht gesprek al direct meer rust. Dit gesprek is alleen als je echt uit de overleef modus wilt stappen. Ik heb daarom beperkt plek, neem daarom snel contact met mij op.

81 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Twijfel je of mijn coaching en/of massages voor jou geschikt zijn of heb je een vraag of opmerking?  Laat het me weten en ik neem z.s.m contact met je op.

Contact

Coachpraktijk Leonie

Eerbeekseweg 21

7371 CB Loenen (Gelderland)
 

info@coachpraktijkleonie.nl

Tel: 06-12164672

KVK: 71232451

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon

Naam *

Email *

Telefoon *

Onderwerp

Bericht *