Zoeken

''Alles moet leuk zijn syndroom''

Ik heb in mijn hoofd om naar het bos te gaan met mijn zoon, het is mooi weer en kan hij mooi even uitrazen en heeft papa even rust dacht ik. ‘Dat wil ik niet,’ roept mijn zoon van vijf, ‘dat vind ik niet leu-eu-euk!’ Ogenschijnlijk kalm pak ik zijn hand en breng hem terug naar de plek waar hij eerder zijn complete kist met Lego heeft omgekieperd. Ik irriteer me een beetje aan de legoblokjes waar ik met mijn blote voeten op ga staan. Kom we gaan opruimen en dan lekker naar het bos. Maar dat gaat dus niet op, hij wil niet opruimen en niet naar het bos. Ik word geïrriteerd en merk dat ik graag mijn zin wil krijgen. Mmm, hoe ga ik hem mee krijgen? Eigenlijk hebben we samen nooit echt strijd of onenigheid, ik merk ook bij mijzelf dat deze aanpak totaal niet bij mij past. Door alle coaching van afgelopen jaren, ken ik mijzelf inmiddels zo goed dat ik even ten rade wat hier nu gebeurt. Normaal gesproken zal ik zeggen kom op, we gaan je moet luisteren. Maar er is iets anders aan de hand wat ik bij heel veel mensen met een partner met NAH zie gebeuren. Iets wat ervoor zorgt dat het juist niet gaat zoals jij wilt dat het gaat. Maar hoe bewaak je dan wel de rust in huis? Teveel willen Het is hier nu voorjaarsvakantie en wat hebben wij geluk met het mooie weer. Heb jij dat ook dat je dan gelijk weer meer energie krijgt en volop plannen gaat maken? Dan denk ik bij mijzelf ik kan dit nog even doen en dat kan ook nog wel en dit wilde ik al zo lang doen laat ik dat eens oppakken. Je kan wel raden, een week vakantie is dan veel te kort en zit al gelijk vol gepland. Voor dat je het weet is je hoofd helemaal vol en druk en geniet je niet meer volop van de vakantie doordat je alleen maar aan het rennen en vliegen bent. En dat gebeurde er dus vanochtend ook, tot nu toe liep alles volgens plan maar mijn zoon gooide dus mijn to-do lijst in de war. Ik was even de controle kwijt want, het ging even niet zoals ik wil. Als het niet gaat zoals jij wilt En dat herken je vast ook wel bij jouw partner, hij doet iets wat jij eigenlijk niet wilt. Je irriteert je eraan en voordat je het weet is het niet meer gezellig en slaat de sfeer om. Zie je wel, gebeurt het weer en je gooit er een beschuldiging uit naar je partner en voordat je het weet heb je een ruzie te pakken. Wat gebeurt er nu echt? Elke keer als het gebeurt baal je alleen maar meer van de situatie en je denkt dat het door de NAH komt. Want tja, je partner raakt nu eenmaal snel overprikkelt en verpest daardoor de sfeer. Je kan heel erg je best gaan doen om ervoor te zorgen dat hij niet overprikkelt raakt of dat je er geen last van krijgt maar daarmee maak je het jezelf onnodig lastig. Want wat gebeurde er nu bij mij toen mijn zoon niet deed wat ik wilde? Diep van binnen was ik bang dat het voor mijn man teveel werd en wilde uit voorzorg het huis uit. Want tja, er zijn in het verleden vaak zat momenten geweest dat het behoorlijk uit de hand liep. Dat wilde ik voor zijn maar ja, je kan nu eenmaal niet alles onder controle hebben en het kan niet altijd leuk zijn. In plaats van dat ik genoot, voelde ik me geïrriteerd en was ik naar iedereen chagrijnig. Ik herkende mijzelf even niet meer en betrapte mij erop dat ik in een oude valkuil stapte, het 'alles moet leuk zijn syndroom' Wat wil je nu echt? Inmiddels heb ik door al mijn coaching geleerd om mijn valkuilen te herkennen, hierdoor kon ik ervoor zorgen dat ik er ook snel uit kon stappen en toch hetgeen kreeg waar ik behoefte aan had. Ik wilde namelijk het gezellig hebben en genieten van het samen zijn. Eerder als ik merkte dat mijn man overprikkeld raakte, wilde ik zo snel mogelijk het huis uit om te voorkomen dat de bom barst en ik en de kinderen daar last van hebben. Ik maakte mijzelf gek en jaagde mezelf en mijn zoon op door controle te willen houden zodat de bom niet ging barsten. Want tja, alles moest natuurlijk wel leuk blijven als je last hebt van het 'alles moet leuk zijn syndroom' Dat is natuurlijk niet mogelijke en uit eindelijk barste de bom alsnog maar dan door door mijn geforceerde gedrag. Behoeftes Ik voelde weer wat ik aan het doen was, ik zat in het 'alles moet leuk zijn syndroom' en kon mijzelf direct corrigeren. Ik wil helemaal niet mijn zin door drammen en normaal gesproken werk ik niet eens met een to-do lijst en laat ik alles lekker op mijn af komen. Ik zie dan nu ook snel wat er gebeurd en maak contact met mijn eigen behoeftes. Deze staan bij mij altijd centraal en in dit geval gaat het gewoon om lekker gezellig samen zijn, niet om perse de dingen te doen die ik in mijn hoofd had. Hierdoor bereik ik juist het tegenovergestelde. Dus we hebben samen een mooi duplo huis gebouwd met een grote treinbaan erom heen, we hebben genoten van de middag. En papa? Die wilde ons ook niet tot last zijn en ging zowaar uit zichzelf naar boven om te rusten. Ik merk dat veel mensen met een partner met NAH hun leven laten bepalen door het gedrag van hun partner. Hierdoor geniet jij niet meer en wordt je onrustig en gespannen en ben je jezelf constant aan het aanpassen. De dingen gaan niet zoals jij wilt dat het gaat. Dit is iets wat in de masterclass : tijd voor jezelf ook terug komt. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg ruimte voor jezelf hebt en niet jouw leven beheerst wordt door de NAH? Dat als je uit huis bent niet je hoofd steeds alsnog bij thuis hebt en dat als je thuis komt er dingen zijn gebeurt die jij niet wilde. In de masterclass leer je hoe je hier mee om kunt gaan zodat je wel relaxed de deur uit gaat.

Meedoen is helemaal gratis! Meld je hier aan voor de Masterclass zodat jij ook weer een leuker een relaxter leven krijgt met jouw partner met NAH. Heb jij ook last van het 'alles moet leuk zijn syndroom'?

42 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Twijfel je of mijn coaching en/of massages voor jou geschikt zijn of heb je een vraag of opmerking?  Laat het me weten en ik neem z.s.m contact met je op.

Contact

Coachpraktijk Leonie

Eerbeekseweg 21

7371 CB Loenen (Gelderland)
 

info@coachpraktijkleonie.nl

Tel: 06-12164672

KVK: 71232451

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon

Naam *

Email *

Telefoon *

Onderwerp

Bericht *