Zoeken

Acceptatie... makkelijker gezegd dan gedaan

Bijgewerkt: feb 4

Hoeveel mensen hebben al wel niet tegen jou gezegd dat je de situatie eens moet 'loslaten en accepteren'? Ik vind accepteren ook echt een rot woord want niemand heeft erom gevraagd dat je partner hersenletsel op liep, dus accepteren doe je eigenlijk nooit...

Accepteren betekent voor mij dan ook dat je de werkelijke gevolgen die de NAH voor jullie heeft ziet en je je daar niet meer druk om maakt. NAH is onderdeel van jouw leven, het verandert niet dus je kan er maar beter het beste van maken. Maar ja, hoe accepteer je nou deze verdrietige situatie en zorg je ervoor dat jij weer verder komt?


Ervaringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Hoe goed jouw leven ook was voor de NAH van jouw partner, het biedt geen garantie voor een fijne toekomst na het hersenletsel. Hoe gelukkig jij met jouw leven was, hoe anders het nu kan zijn. Als hetgeen wat je dwars zit kunt aanvaarden, dan zal je innerlijke rust vinden. Het zou bijvoorbeeld best fijn zijn als jij je niet meer hoeft op te winden over het gedrag van jouw partner nietwaar?


Teleurstelling

Als je de situatie niet accepteert zoals die is, loop jij de hele dag rond met een knagend gevoel. Overal om jou heen wordt je ook herinnerd aan hetgeen je nu niet meer hebt. dat wekt frustraties op. Zoals bijvoorbeeld andere stellen die samen lol hebben of uit eten gaan. Jij wilt dat ook maar beseft je dat het nooit meer zal gebeuren of in ieder geval niet meer zoals het vroeger was. Dat doet pijn, je bent teleurgesteld en het maakt je verdrietig. Als je merkt dat je verdrietig van wordt denk je vast: ''ach ik moet ook niet zeuren er zijn mensen die het nog veel erger hebben dan wij''. Je relativeert weer en gaat weer door.


De werkelijkheid

Probeer te zien wat er werkelijk aan de hand is en hoe jouw gedachten daarover zijn. Probeer niet in een slachtofferrol te zitten en denk na over hoe je jezelf van de situatie kunt loskoppelen. Teleurstellingen horen bij het leven en het is logisch dat je teleurgesteld bent. Voor jouw gevoel zijn al jouw toekomstplannen in duigen gevallen doordat jouw partner NAH heeft gekregen. Je ziet vaak heel veel dingen die ineens niet meer kunnen, het is voor jou een grote teleurstelling en dat maakt je verdrietig. Maar toch zijn er heel veel dingen nog wel mogelijk, ook al is het misschien in een andere vorm. De NAH heeft namelijk ook een keerzijde, het dwingt jou om jouw leven eens onder de loep te nemen en daardoor kan het ook mooie dingen brengen door nieuwe mogelijkheden. Veel mensen zien alleen maar negatieve kanten aan de NAH. Ze zijn van zichzelf wel positief ingesteld en proberen er het beste ervan te maken, maar echt gelukkig zijn ze niet met deze situatie. Hoe creëer je nu die nieuwe mogelijkheden?


Kijk naar jouw teleurstellingen

Het is een must om jouw leven opnieuw vorm te geven nadat jouw partner NAH heeft opgelopen. Niks is meer hetzelfde dus zoals jij voor die tijd leefde, past niet meer bij de situatie van nu. Als je durft te kijken naar jouw teleurstellingen kan jij het geluk in jouw leven weer terug vinden. Het zegt namelijk iets over jouw verlangens. Je hebt een verlangen van een andere realiteit. Ja ik zie je denken, de realiteit zoals die was voor de NAH. Tja, zelf weet je ook wel dat het nooit meer wordt als toen maar toch kan jij de rust en geluk weer terug vinden. Hoe doe je dat?


Echt accepteren

Er zijn drie manieren om met de pijn en het verdriet die jij ervaart door de NAH van jouw partner om te gaan. Je kan vluchten, vechten of dingen veranderen. Bij vluchten loop je als het ware weg van de situatie, je vlucht bijvoorbeeld in je werk en bent vaak weg en mist de verbinding met je partner. Bij vechten heb jij vaak strijd en gedoe met jouw partner en eventuele andere mensen. Je begrijpt wel dat dit tekenen zijn dat je jezelf verzet tegen de situatie. Je hebt deze nog niet geaccepteerd, misschien wil je wel dat het anders is maar je hebt nog geen moeite gedaan of weet niet hoe je dit kunt veranderen. Want pas als je merkt dat je van dit leven niet gelukkig wordt en jij er alles aan wilt doen om dit te veranderen, dan gaat jou dat lukken ook


Hoe accepteer je nou dat jouw partner NAH heeft?

  1. Stop met ontkennen De Nah is nou eenmaal in jullie leven. Dit is een feit, je kan het niet veranderen. Het is logisch dat je verdrietig en teleurgesteld bent over dingen die nu anders zijn. Dat mag en die tranen moet je vooral niet wegstoppen want, anders voel jij je alleen maar nog ellendiger.

  2. Leer 'loslaten' Je was gehecht aan jouw 'oude leven' en de mens houdt niet van veranderingen. Zeker niet als je daar zelf niet voor gekozen hebt zoals de NAH van jouw partner. Jouw oude leven komt niet meer terug zoals deze was, hoe erg je ook hoopt dat het wel gaat gebeuren. Laat het los en stel jezelf niet constant teleur. Kijk naar de realiteit en zie wat er nog wel mogelijk is.

  3. Stop met vechten en vluchten Dit heeft geen zin en kost je alleen maar meer energie en frustratie. Het levert alleen maar onnodig extra spanning op en deze kunnen ook weer voor andere lichamelijke klachten zorgen. Ben je niet tevreden over hoe het gaat, doe er wat aan en kies voor verandering.

  4. Ga op zelfonderzoek uit Wat zeggen jouw frustraties? Hoe voel jij je erbij? Waar komt dat vandaan? Welke verwachtingen en behoeftes heb jij nog steeds en hoe kan je die alsnog waar maken ondanks de NAH van jouw partner?

  5. Stel je verwachtingen bij en richt je op de toekomst Kijk wat er nog wel kan en geniet hiervan. Richt je leven opnieuw in en vind jouw rust, balans en geluk weer terug.


Heb jij nu iets van oké, ik ga nu echt eens voor die verandering en wil ondanks de NAH er het beste van maken? Heb je alleen geen idee hoe je nu verder moet? Een eerste stap is een GRATIS telefonisch inzichtgesprek. Hierin kijk ik met alle liefde mee met jouw situatie en weet jij wat jij kunt doen om de situatie te accepteren en verder kunt bouwen aan een gelukkige toekomst. Plan snel zelf hier jouw afspraak in voor de GRATIS sessie.

28 keer bekeken0 reacties