Zoeken

4 Tips om op vakantie echt even op te laden en volop te kunnen genieten!

Bijgewerkt: 29 jul 2019

Ga je (nog) op vakantie? Lucky you! Vakantie is niet alleen goed om je hoofd nu leeg te maken en je batterij op te laden, maar ook voor de tijd die erna volgt. Maar ook al ga je op vakantie, dan nog is het vaak lastig om echt te ontspannen en de ‘boel de boel’ te laten. Hoe doe je ‘niks’, als je zojuist maandenlang bent doorgesjeesd, doelen hebt gesteld en talloze to-do lijstjes opgesteld?


Opladen Helemaal niets doen is niet noodzakelijk om bij te tanken. Je kan pas echt ontspannen en genieten van de vakantie als je jezelf kunt loskoppelen van het alledaagse. Alleen dan kan je in de vakantie nieuwe, frisse inspiratie en energie op doen.

Lees hieronder mijn eigen ervaring waarbij 3 weken vakantie voor mij niet genoeg was om echt op te laden. In gun jou wel een vakantie waarbij je oplaad en volop geniet, daarom krijg je van mij de 4 beste tips om alles uit je vakantie te halen.


Vakantie werd voor mij tijd voor bezinning

Ik weet het nog heel goed, het moment dat ik 3 jaar geleden vlak voor mijn vakantie een gesprek had met mijn manager. Hij vroeg hoe het met mij ging en spontaan barstte ik in tranen uit. Je zag aan hem dat hij deze reactie niet had verwacht want ook hij had de indruk dat alles goed ging. Ja, ik had privé de afgelopen tijd veel op mijn bordje gehad maar ach ik ben sterk en laat me niet kennen, het werk gaat ondanks alles gewoon door. Zelf schrok ik eigenlijk wel van mijn tranen waterval. Wat doe ik nu toch? Ik kan toch niet zomaar gaan huilen tegenover mijn baas? Wat gebeurt hier? Pas op dat moment realiseerde ik dat ik mezelf niet meer voor de gek moest houden en het op deze manier niet mogelijk is om alle ballen hoog te houden. Er moest wat veranderen.


Waarvan mijn manager dacht dat ik er na 3 weken vakantie wel weer bovenop zou zijn, wist ik allang dat ik veel meer tijd nodig had.

De vakantie gebruikte ik voor mezelf om tot bezinning te komen. Hoe gaat het eigenlijk met mij? En hoe komt het dat ik er compleet doorheen zat, zo moe was dat alles me teveel werd? Ik kon het antwoord in die 3 weken vakantie niet bedenken. Ik kon niks anders dan toegeven dat ik deze situatie zo niet vol hield. Als ik dat wel zou doen ging dat ten kostte van mezelf en mijn gezin. En ja, sorry baas maar, bij mij staan die echt boven aan. Toen mijn baas merkte dat ik inderdaad meer tijd nodig had dan 3 weken vakantie, ging er toch bij hem wel een belletje rinkelen. Ik heb voor mezelf de tijd genomen die ik nodig had om me weer beter te voelen. Echter kon ik dat niet alleen, hulp vragen vond ik heel moeilijk maar ben zo blij dat o.a mijn coach mij zoveel inzichten heeft gegeven waardoor ik nu het leven kan leiden zoals ik wil. Ik ben weer aan het leven ipv ‘overleven’. Ik neem voor mezelf de tijd om op te laden waardoor ik me rustiger en relaxter voel dan ooit. Ik leef niet meer van vakantie naar vakantie en geniet tussendoor ook van alle kleine en mooie dingen in het leven. Dat gun ik jou ook, daarom heb ik een aantal tips voor jou op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat je tijdens je vakantie echt oplaad en ook optimaal kunt genieten van je vakantie.TIP 1: Omarm vakantie, want het is nuttig Door razen werkt niet. Je wordt echt niet productiever als je als maar doorgaat en doorgaat. Op een gegeven moment kan je gewoon niet meer. Je wordt moe en je hoofd raakt alsmaar voller waardoor je niet meer logisch kunt nadenken. Hierdoor rust je natuurlijk niet uit en krijg je niet de inspiratie waar je juist zo hard naar op zoek bent. Wat wel helpt is pauzes nemen, vrije dagen en vakantie. Doe je dit niet, dan loop je uiteindelijk leeg. Je lichaam en hersenen hebben tijd nodig om letterlijk bij te tanken. Op vakantie gaan is op zich vaak een goed idee. Het geeft de ruimte om uit te rusten. Maar als je niet goed bent voorbereid, dan is het resultaat soms averechts. Als je op vakantie onvoldoende rust krijgt om van inspanningen te herstellen, zul je niet voldoenden opladen. Je zou je na je vakantie vrijwel net zo moe voelen als voor de vakantie. Ken je het gevoel dat je na een paar dagen werken het gevoel hebt dat je niet weg bent geweest en je alweer toe bent aan vakantie? Dan zit je waarschijnlijk net als ik toen vast in oude patronen. Iets in jou zorgt ervoor dat je steeds uitgeput raakt waardoor je weinig energie hebt en geen rust. Pas als je bewust bent van deze patronen kan je er pas wat aan veranderen.


TIP 2: Geniet van de voorpret Je vakantie begint al ver voor je trip is geboekt, zelfs als er nog niets vastligt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig fantaseren over vakantie of andere dromen die ze hebben, het gevoel van geluk laat toenemen. Op het moment dat we ons voorbereiden voor een vakantie zijn we verrukt van opwinding. We zien onszelf al helemaal liggen daar op dat strand met een lekkere cocktail en de kids die vrolijk aan het spelen zijn. Alleen van die gedachten wordt je toch al blij! Geniet van de voorpret van de vakantie.


TIP 3: Neem je tijd Schiet jij bij de gedachte dat je je werk wel goed kan achterlaten en de vele voorbereidingen voor je vakantie al in de stress of smul je van de voorpret? Zit je na de vakantie meteen weer in de dagelijkse sleur of lukt het je om thuis lekker na te genieten van de vakantie?


Minder stress met goede planning Vakantiestress is vaak te voorkomen. Belangrijk is goed voorbereid en niet oververmoeid aan een reis te beginnen. Vertrek liever een dag later, zodat je tijd hebt om in te pakken. Goede afspraken met reisgenoten zijn belangrijk. Maak een taakverdeling en planning, houd hierin genoeg ruimte om ook te ontspannen. Het is wel de bedoeling dat je relaxed op vakantie kunt gaan. Een goede voorbereiding is hierin het halve werk…

Laat gerust ook iets mis gaan Op vakantie gaan dingen altijd anders dan thuis als je in je dagelijkse routine zit. Vaste gewoontes kunnen wegvallen en ineens ben je veel meer tijd samen met je partner en kinderen. Dit kan onbewust extra spanningen opleveren. Je hebt weken, maanden naar deze vakantie uitgekeken en je wilt dan ook dat het een onvergetelijke vakantie wordt. Echter er kan ook op een vakantie van alles gebeuren wat je zelf niet in de hand hebt. Een tegenslag is nooit leuk maat ook een vakantie is niet perfect en hoeft dat ook niet te zijn. Plan ook niet van ‘s ochtends vroeg tot 's avonds laat een druk programma. Maak je dus niet al te druk, je hebt vakantie en je hoeft niet alles te zien. Dan heb je een goede reden om weer terug te gaan;). Laat het alles goed willen doen los en droom, leef en geniet!


TIP 4: Laat het gebeuren Het meest belangrijke om je vakantietijd gelukkig door te komen: laat het gebeuren. Plannen is één ding, maar het bouwen van verwachtingen naar niveau ‘perfect Instagram-account’, verhindert dat je tijdens je break kan genieten van wat er is. Teleurstelling is een naar gevoel dat je liever vermijdt, stel daarom realistische verwachtingen en kijk rond – en niet beneden naar je telefoon.

Ook als je je telefoon gebruikt als klok, is het goed om deze eens weg te leggen. Het idee hier is om terug te gaan naar jouw klok, niet de klok van de werkdag. Dit betekent dat je eet wanneer je honger hebt, stopt wanneer je vol zit, slaapt wanneer je moet slapen (ja, dutjes zijn toegestaan) en wakker wordt wanneer je lichaam klaar is om op te staan. Laat het gewoon allemaal gebeuren en doe waar je zin in hebt. Alleen dan Re-set je mind en je lichaam zal je hiervoor bedanken”.


Neem je 'vakantie-ingredienten' mee naar huis

En hoewel wetenschap aantoont dat het loskomen van werk onze gezondheid en geluk een boost geeft, hoeven we hiervoor niet naar een tropisch eiland – of zelfs buitenshuis te gaan. Door je persoonlijke ‘vakantie-ingrediënten’ in je alledaagse leven te verwerken, sta je je geest en lichaam toe te opwaarderen, waardoor je persoonlijke toevluchtsoord werk en privé in balans houdt.


Ik hoop dat je wat met deze tips kunt en dat je onbezorgd van je vakantie kunt genieten. Wil jij zonder stress op vakantie of in jouw vakantie eens extra ontspannen? Gun jezelf eens een intuïtieve massage. Je krijgt tijdens deze behandeling ook gelijk inzicht hoe jij jouw vakantie ingrediënten mee naar huis neemt en altijd dat vakantie gevoel kunt vasthouden. Hoe relaxed is dat, altijd vakantie? Via www.coachpraktijkleonie.nl/massage plan je jouw afspraak voor de intuïtieve massage.124 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven